Községünk

 

Földrajzi fekvése

Heves megye nyugati csücskében, a Mátra és a Cserhátalján, Hatvantól 6km-re északnyugatra található település. . Az itt élő lakosok száma megközelíti a 2050 főt. A település megközelíthető közúton az M3-as autópályáról Aszód és Hatvan között északi irányban a Lőrinci felé vezető úton. A legközelebbi vasútállomás a Hatvan-Salgótarján vasútállomáson Lőrinciben található.

Története

1138-ban kelt oklevél 1329. évi átírásából ismerjük Kerudy, majd Herudy alakban. 1461 említi csak egy oklevél Heréd néven. . Levéltári adatok alapján, a község neve 1222-ből, II. Endre király idejéből származik. A szó Heréd, maga is palóc név, a régi népszólásban valami foglalkozási ágat, vagy foglalkozási eszközt jelenthetett. A XVI. század közepén hódoltsági falu volt. A XVI. század végén I. Lipót király az Osztroluczkyaknak adományozta. 1740-ben Podmaniczky Jenőé. Ettől kezdve a Podmaniczkyak állandó birtokosai maradtak a falunak.

Népművészet, néphagyomány

Heréd lakói a palócok, akik ruházatukban, szokásaiban és nyelvükben sok hagyományt még ma is őriznek. Népviseletére jellemző a fehér gyolcs, a rakott és a keményítéssel formált ruhadarabok. Jeles napok: Búcsú szeptember 14. Falunap, Augusztus 20.

Herédi népviselet:

Műemlékek, látnivalók

A ma is látható egyhajós homlokzati tornyos barokk temploma 1779-ben épült. Figyelemre méltóak a rokokó stílusban a XVIII. század végén készült templompadok. Heréd a palóc nyelvjáráshoz tartozik, lakói nemes és szép családi közösségi életet éltek.12 népi műemlék jellegű lakóház is ismert a faluban. A faluban fennmaradt kastélyban jelenleg az iskola működik. Ismertté vált a színes népviseletbe öltöztetett baba, mely készítőjének kézügyességét, művészetét dicséri.

Herédi baba:

Gazdasági helyzete

A településen 27 utca található, mindegyik aszfaltozott. A lakások száma 750, amelyek 90 %-a vízvezetékkel rendelkezik.1995-ben megépült a gázhálózat a lakások mint egy 85%-a kötött rá. A csatornaépítés 1998-ban fejeződött be. Itt működik Magyarországon az első szabad tavas szennyvíztisztító telep, amely Nagykökényest is kiszolgálja. A település pályázatok útján felújította az Általános Iskola tetőszerkezetét, megújult a Művelődési ház. Számos járda, utca felújításra került. Szintén pályázat útján (ÉMOP-2009-4.1.1/A-09) épült fel és került átadásra a település Egészségügyi központja.

Idegenforgalom

E területen csak a vadászat említhető, amelyet fácánkeltető is segít. A vadászház bérvadásztatási igényeket is kielégíti.

   
 
 
 
   

     Copyright (C) 2008. Heréd. all right reserved